Diş Apsesi ve Antibiyotik KullanımıDiş apsesi, dişin veya diş etinin dokusunda meydana gelen iltihaplanma ve şişme durumudur. İki tür diş apsesi bulunmaktadır:
Çünkü diş ile diş eti arasında kalan besin artıkları, mikropların üremesine ve diş eti apsesinin oluşmasına yol açar. Dişlerin düzenli olarak fırçalanması ve diş ipi kullanılması, apsenin oluşmasını engellemede önemli rol oynar. Diş kökündeki apsenin oluşmasında ise daha önce tedavi altına alınmış dişin tekrar çürümesi etkili olabilir. Diş Apsesinin Belirtileri ve EtkileriDiş apsesi, dişin aniden ve şiddetli bir şekilde ağrımasına neden olan zor bir durumdur. Bu ağrılar çok şiddetlidir ve önlem alınmazsa birkaç saat sürebilir. Apseli dişin ağrısı, çeneye, yanaklara, kulaklara ve boyuna yayılabilir. Boyunda bezeler oluşabilir ve çenede şişlik görülebilir. Apseli bölgeye dokunulmaması gerekir, çünkü bu durum çok ağrılı olabilir. Ağız kokusu ve ağzın içinde kötü bir tat oluşmasına neden olur. Apseli diş çok hassastır ve soğuk-sıcak temasında dayanılmaz ağrı yapabilir. Ayrıca apseli diş, boğazda bezelerin oluşmasına ve yutkunma zorluğuna sebep olabilir. Böyle bir durumda uyumak da zorlaşabilir. Apseli diş tedavi edilmezse ateş yükselebilir ve kişi titreme yaşayabilir. Diş Apsesi Tedavisinde Antibiyotik KullanımıDiş apsesi tedavisinde antibiyotik kullanımı, apseli durumu ortadan kaldırarak altta yatan sebebi öğrenmek ve ağrıyı en aza indirmek için etkili bir çözümdür. İlk olarak diş hekimine başvurulmalıdır. Hekim tarafından önerilen antibiyotikler ve ağrı kesiciler kullanılarak tedaviye başlanır. Dişteki apse geçmeden müdahale edilemez; diş çekilmemeli veya kanal tedavisi gibi işlemler uygulanmamalıdır. Uygulanması durumunda ciddi sağlık sorunları, hatta ölümle sonuçlanan vakalar bulunmaktadır. Apse çeneye inmişse cerrahi müdahale gerekebilir. Antibiyotik TürleriDiş apsesi tedavisinde doktor tarafından kullanılabilecek antibiyotikler şunlardır:
|
İyi günler Diş apsesi nasıl görünüyor ve neden çıkıyor. Geçmesi için ne yapmalıyım. çiktigi nasıl belli olur doktora gitmeye gerek bir durumu var mı acaba yoksa evde bitkisel bir tedavisi var mıdır. Eğer varsa nedir. Bu sorularim hakkında bana yardımcı olursanız çok memnun olurum. Şimdiden teşekkür ederim. saygılar.
Cevap yazMerhabalar siş apsesi diş eti üzerinde beyaz bir bokta şeklinde görünen bir yaradır. Diş apsesi sişin enfeksiyon kapması ile kendini gösteren bir belirtidir. Bunun tedavisi için diş hekiminize muayene olmanız ve önereceği bir antibiyotik kullanarak geçirebilirsiniz. Sağlıklı günler dilerim.
Diş apsesi dişiniz ağrıdığın da meydana çıkar. Diş doktoruna gittiğinizde eğer çürümüşse dişiniz çekilecekse iltihap varsa ilk önce 7 günlük iltihap kurutucu yazar yanına birde ağrı kesici yazar. Sonra gittiğiniz de ilhitabınız geçmişse dişinizi çeker. Dişinizin de apseli olduğunu aynadan dişinize baktığınızda beyazlık varsa diş derisinde altında o beyazlık apsedir.