{ "title": "Peritonsiller Apse", "image": "https://www.apse.gen.tr/images/peritonsiller-apse-8637.jpg", "date": "19.01.2024 11:25:09", "author": "Esma KOÇ", "article": [ { "article": "Peritonsiller apse; boyun ve baş kısmında oluşan iltihaplanmalar yetişkinlerde sıklıkla karşılaşılan bir rahatsızlıktır. Peritonsiller apsesi üst konstriktör kas ve tonsiller kapsül arasında başlayarak ilerler. Bademciğin yanında oluşur. Anaerobik ve aerobik bakterilerin birleşmesiyle meydana gelir. Oluşan apse iltihaplı deri veya yumuşak doku bölgesinde yakın tarafta oluşur. Peritonsiller apse, iltihaplı deri ya da yumuşak doku çevresinde oluşan irin birikimidir. Şişme, ağrı veya boğazda tıkanıklığa sebep olabilir. Boğazda meydana gelen tıkanma gerçekleşir ise konuşmak, nefes almak ve yutkunmada zorluklar çekilebilir.

Peritonsiller apse oluşturabilecek olan dış faktörler
Peritonsiller apse belirtileri nelerdir?
Bu belirtiler yaşandığında çok geç kalınmadan Uzman bir doktora gidilmelidir.

Peritonsiller apse teşhisioğunlukla hastanın fiziksel muayene ve sağlık geçmişine bakılarak teşhis edilir. Gözle görülebilecek kadar büyük ise teşhisi konulabilir. Doktor ışık ve dil pensi kullanarak hastanın ağzının içine bakar. Hastanın bademcik ve ağzının yanında şişlik ve kızarıklık mevcutsa apsenin bulunduğuna işarettir. Doktor hastanın ağzının içerisinde irinin birikip birikmediğini anlamak için eldivenli parmağın ile kontrol eder. Bu durumlarda röntgen ve laboratuvar testleri uygulanmamaktadır. Hastada başka bir üst solunum yolu hastalığı olup olmadığını anlamak için röntgen ve ultrason çekilebilir.

Peritonsiller apsesini önleme

Peritonsiller apsesinin önlenebilmesi için acil olarak tedavisine başlanmalıdır. Ne kadar erken davranılırsa apse oluşma ihtimali azalmaktadır.

Peritonsiller apse tedavi nasıl yapılır?

Genellikle apse tedavisinde antibiyotik kullanımı en sık rastlanan bir durumdur. Antibiyotikler ile püy drenajıda uygulanmaktadır. Doktorun ilk olarak yapacağı hastadaki apseyi drene edecektir. Bu işlem sıvıları serbest bırakmak için iltihabın kesilmesi ile yapılmaktadır. Drenaj işlemi içinde iğne kullanılabilmektedir. Peritonsiller apsesinde kronikleşen streptokoksik boğaz iltihabı ve tonsiliti olduğu durumlarda apseler tekrarlamasından dolayı ve gelecekte daha şiddetli iltihap ile karşı karşıya kalmamak için doktorunuz tonsilleri çıkarmayı tavsiye eder.
" } ] }