{ "title": "Perianal Apse Bitkisel Tedavi", "image": "https://www.apse.gen.tr/images/perianal-apse-bitkisel-tedavisi.jpg", "date": "23.01.2024 04:31:51", "author": "Nilüfer Çembertaş", "article": [ { "article": "Perianal Apse Bitkisel Tedavi, Perianal apse, makat bölgesinde iltihaplı irin oluşmasına bağlı olarak görülen ağrılı bir apse türüdür. Genellikle makat bölgesindeki salgı bezlerinin iltihaplanmasından kaynaklanır. Genellikle halk arasında basur ile karıştırılmaktadır. Teşhisi için doktor muayenesi şarttır. Perianal apseye genellikle ağrı, şişlik, kızarıklık ve yüksek ateş eşlik eder. Mutlaka cerrahi müdahale gerektirmektedir. Bunun yanında doktora danışarak kullanabileceğiniz bazı bitkisel tedavi yöntemleri de bulunmaktadır. Doktor müdahalesi olmadan ve iltihatlı bölge cerrahi operasyonla temizlenmeden kesin bir tedavi yöntemi olarak kullanılmamalıdır. Bitkisel yöntemler tedavinin yanında rahatlatıcı etkilerinden dolayı ve iyileşme sürecini hızlandırmak için kullanılmalıdır.

Perianal Apse'de rahatlatıcı etkisi olduğu düşünülen bazı bitkisel yöntemler şunlardır

Çörekotlu tedavi; Bir kaşık çörek otu, bir kaşık çörek otu yağı ve bir kaşık bal;
Günde iki kez aç karna 1 tatlı kaşığı ballı çörek otu içilir. Ballı çörek otu makat bölgesindeki iltihabın atılmasına yardımcı olarak mikropları arındırır. Enfeksiyonun etkilerini azaltır. Hücreleri yeniler, Cilt üzerindeki hasar, deri yırtığı ve çatlağının onarımına yardım eder.

Kuşburnu yağı; kuşburnu bitkisinin antiseptik yani mikrop öldürücü özelliği bilinmektedir. Bu yüzden günde 2 defa yemeklerden önce 10 damla kuşburnu yağı bir bardak ışık suya katılır. Tadını yumuşatması için bir kaşık bal eklenebilir. İltihap ve apseleri kurutmaya yardım eder ve içeriğindeki omega 6, omega 3, A vitamini ve retinol sayesinde hasarlı dokuların onarılmasına yardım ederek bölgenin hızlı iyileşmesini sağlar. Ayrıca kuşburnu çayı olarak da kurutulmuş kuş burnu çayı günde 3 kere içilebilir.

Ayrıca; buğday tohumu yağı, eşek otu yağı, Hindistan cevizi yağı, jojoba yağı, kakao yağı, sarı kantaron yağı, keten tohumu yağı, kuşburnu yağı, susam yağı, zeytinyağı, meyan kökü ekstratı ve bal mumu karıştırılarak hazırlanan karışım iltihaplı bölgeye günde 2- 3 kere ince bir tabaka olarak sürülür. Makattaki ağrı, şişlik ve kaşıntı gibi sıkıntıların giderilmesinde etkilidir. Hücrelerin yenilenmesine, hasar gören doku organlarını onarmaya ve iltihapları gidermeye yardım eder.

Ilık zeytinyağı; Deriyi yakmayacak derecede ısıtılmış zeytinyağı iltihapların tek yerde toplanmasına yardım ederek, hasarlı cildi yumuşatarak dokuların onarılmasına yardım eder.

Tedavi sürecinde iyileşmeyi kolaylaştırmak için içine birkaç damla çörek otu yağı ya da kuşburnu yağı eklenmiş sıcak suya oturma banyosu da yapılabilir.

Fakat perianal apse kesinlikle cerrahi operasyonla iltihaplı irinin temizlenmesini gerektiren bir rahatsızlıktır. Cerrahi operasyonu ne kadar geciktirirseniz tedavi süreci o kadar zorlaşacak ve yeniden apse oluşma ihtimali yükselecektir. Kendi yöntemlerinizle geçirdiğinizi zannettiğiniz perianal apse zaman içinde kronikleşmiş bir şekilde yeniden ortaya çıkıp daha ciddi sıkıntılara yol açabilir. Yukarıda sayılan bitkisel kürler cerrahi müdahaleden sonra iyileşmenin hızlanması ve yeniden tekrarlanmasını önlemek içindir. Kesin tedavi yöntemi değildirler. Perianal apseler yüzde 50 civarında doktor müdahalesine rağmen yeniden oluşur. Yukarıdaki bitkisel yöntemler yeniden oluşmasını engellemeye yönelik operasyon sonrası yardımcılardır.
" } ] }