{ "title": "Meme Apsesi", "image": "https://www.apse.gen.tr/images/meme-apsesi-8815.jpg", "date": "19.01.2024 06:44:46", "author": "Gülşah Bulut", "article": [ { "article": "
Meme apsesi, cilt altındaki yumuşak dokularda ya da süt kanallarında irin dolu bir kese (Kist) oluşturan ve pek nadir görülebilen bir bakteriyel enfeksiyon olmaktadır. Meme apsesi memede toplanmış bir infeksiyon olmaktadır. Mastit erken tedavi ve yeterli tedavi yapılmadığı takdirde meme apsesine dönüşmektedir. Meme apsesinde mastit'deki bulgulara dayanarak ağrılı kitle görülmektedir. Ağrılı kitle üzerine parmakla dokunulduğu takdirde sıcaklık artışı ve içe doğru bastırdığınızda alttaki doku içerisinde yumuşak, hareket eden irin hissedilmektedir. Bu nedenden dolayı çoğu zaman annelerde ateş artışı görülmektedir. Ayrıca emzikli annelerin çoğunda mastit görülmektedir. Meme apsesi mutlaka cerrah tarafından boşaltılması gerekmektedir. Apseler büyüklüğüne göre farklı şekillerde boşaltılır birincisi apse küçük ise şırınga ile büyük ise küçük bir kesik ile boşaltılır. Bu boşaltmalardan önce bölge Uzman tarafından uyuşturulur. Ayrıca memede apse var ise o memeden sağılan süt bebeğe kesinlikle verilmez. Apse olmayan memeden bebek emzirilir. Ayrıca doktor müdahalesi sonrasında düzelmesi bir haftayı bulmaktadır. Bu iltihaplı hastalık genelde 18-50 yaş arası görünmektedir. Klinik olarak bazen meme kanserinden ayırt etmek zor olabilmektedir. Genelde emziren annelerin ilk bir ayında meme başında yara, çatlaklar, kabuklanma ve kötü hijyen meme başında mikrop oluşumuna neden olmaktadır. Bu nedenle antibiyotik tedavisi uygulanmaz ise genelde mastit oluşturur fakat antibiyotikle bu rahatsızlığın tedavisi yüzde üçe düşebilmektedir. Memede süt birikmesi memedeki iltihabi hadiseyi alevlendiriyor ve apse durumunu artırıyor. Fakat emzirme yapılmıyorsa elle ya da pompa ile boşaltılması gerekmektedir.

Meme apsesi belirtileri ise şöyledir
Meme apsesi çoğunlukla görülen annelere ise tavsiye olarak şunu söylemek istedim:
Meme apsesi genellikle tekrarlamayan ve kronikleşmeyen bir rahatsızlıktır. Emzikli anneler emzirme döneminde oldukça memeyi temiz tutmalı ve gerekirse meme ucu pedi kullanılmalıdır. Bir de meme apsesine kısaca memenin enfeksiyon kapması da denilmektedir. Bu tür enfeksiyonların kontrol altına alınmayıp ilerlemesi ve meme dokusunun erimesi sonucu meme apsesi oluşur. Apse iltihap içeren kapalı bir bölge ve mastitli hastaların %15'inde görülür. Meme apsesinden kaçınmak için emzikli anneler emzirmeden önce ellerini temiz bir şekilde yıkamalıdır, emzirdikten sonra anne memesinde süt kalmış ise pompa yardımıyla boşaltılmalıdır, emzirdikten sonra meme ucuna krem sürülebilir ayrıca emzirmeden önce veya sonra karbonatlı suyla, ılık sabunlu suyla meme başının temizlenmesi de oldukça önemlidir. Meme apsesi genelde annelerin sık emzirme döneminde oluşur nedeni ise kişinin sık emzirme sonucu gözle görülmeyecek şekilde tahrişler meydana gelerek mikropların içeri girmesine ve bu şekilde dışarı atılmasının nedeni olmaktadır. Emzirme dönemi dışında görülen meme apseleri nonpuerperal apseler olarak tanımlanırlar. Apsede bayanlar genel olarak pek kulak ardı etmektedir fakat apse oluşur oluşmaz kişi uzmana görünerek kontrol olunur ve antibiyotik yardımı ile bebeğini emzirebilir. Apseler genel olarak emzikli anneler dışında sigara fazla tüketen bayanların %15'inde görünmektedir. Fakat annelere bir tavsiyem emzirdikten sonra mutlaka memeyi yıkayarak bir krem yardımıyla tahrişi ve kızarıklığı, çatlağı önleyebilirsiniz bu tür uygulamaları yaparak hem apseden hem de mikroplardan korunmuş olursunuz.
" } ] }