{ "title": "Kronik Diş Apsesi", "image": "https://www.apse.gen.tr/images/kronik-dis-apsesi-3714.jpg", "date": "21.01.2024 11:04:24", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Kronik Diş Apsesi: Diş sağlığı ya da ağızda meydana gelen diş çürükleri için insanlar bazen buna önem vermezler. Ancak, zamanında önlem alınmayan ve bakımı yapılmayan dişler, sonradan çok daha büyük problemlere neden olabilmektedir. Özellikle diş çürümesinde diş kök ve diş etine yayılan enfeksiyonlar diş kaybına sebep olur. Bu durum uzmanları tarafından apse olarak nitelendirilir.

Enfeksiyonlara maruz kalan diş ve çevre dokuları şişer ve ağrılara sebep olur. Zamanla bu enfeksiyonlar kronik diş apsesine sebep olur. Kronik hale dönüşen apse sebebiyle ölen diş kökleri ağrıları dindirir. Ancak bu durum enfeksiyonların sağlam dişlere doğru yayılmasına da sebep olur.

Kronik Diş Apsesi Belirtileri Nelerdir?
Apse Türleri

İki değişik türde apse vardır. Bu apse türleri;

Diş kökünde oluşup, biriken apse durumu; Diş köklerinde oluşup biriken apseler ağız bakımının yeterince yapılmaması ve oluşan çürüklere müdahale edilmemesi nedeniyle meydana gelir.

Diş ile diş eti arasında meydana gelen apseler; Diş ve diş eti içerisindeki apseler ise bunun gibi günlük şekilde ağız bakımının yapılmaması nedeniyle diş arasında kalan yiyecek artıklarının temizlenmemesi, burada bakteri ve tartarlarla birlikte apselerin oluşmasına sebep olmasıdır.

Kronik Diş Apsesinin Teşhis Edilmesi

Diş hekimi tarafından röntgen ve birtakım diğer usuller ile apseli diş bölgesinin teşhisini yapar. Röntgen çoğunlukla apseli diş ve diş etlerini bölgenin nasıl bir durumda olduğunu çok net bir biçimde göstermektedir. Ayrıca dişe buz ve elektrik akımı verilerek tedavi teşhisi yapılabilir.

Kronik Apseli Dişin Zararları Nelerdir?

Tedavi edilmeyen kronik diş apsesi; genişleyerek yakınında bulunan dişleri, çene kemiği ile çevre dokularına zarar verir. Ayrıca endokardit, mediastinit ve pnömoni gibi yaşamı tehdit edebilen değişik birtakım hastalıklara neden olabilir. Apse oluşan dişlerin, mümkün olabilecek en kısa sürede tedavisi yahut çekiminin yapılması gerekir. Kronik diş apse'sinde ise; antibiyotik tedavisine gerek duyulmadan diş çekimi yapılmalıdır.
" } ] }