{ "title": "Kıl Dönmesi Apsesi", "image": "https://www.apse.gen.tr/images/kil-donmesi-apsesi-6649.jpg", "date": "21.01.2024 05:07:20", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Kıl dönmesi apsesi, tıp dilinde pilonidal sinüs denilen bu rahatsızlık daha çok kuyruk sokumu bölgesinde cilt altına saç kılı, tüy gibi yabancı maddelerin girmesiyle meydana gelir. İlk aşamada herhangi bir rahatsızlığa neden olmadan ilerleyen kıl dönmesi, cilt altındaki birikimin artmasıyla belirti vermeye başlar. Yakınmaların başında kıl dönmesi olan yerde apse oluşumu, şişlik ve akıntının olması gelir. Kıl dönmesinde cilt altındaki yabancı cisimleri vücut yabancı olarak algıladığından, etrafını zarla kaplar ve dokuyla bir sınır oluşturur. Yabancı cisimlerin sınırlanmasıyla yakınmalar engellenir ve kıl dönmesi fark edilmez. Ancak düşme nedeniyle, uzun seyahatlerde ya da sertçe oturma gibi eylemler sonucunda kıl etrafındaki kapsülün zedelenmesi sonucunda, kıllar dışarı çıkar. Bu durumda vücut bu maddeleri ortadan kaldırmak için bir madde salgılar. Bu şekilde kılların eritilmesi mümkün olmadığında, akıntı ortay çıkar. Akıntının önü tıkalı olduğunda ise bu salgı dokunun içinde birikir ve iltihaplanma ortaya çıkar. Bu durumda 2-4 günde iltihap aratacağından şişlik oluşur ve dayanılmaz ağrılar ortaya çıkar. Kıl dönmesi normalde yakınmaya neden olan bir sorun olmasa da apsenin oluşmasıyla yakınmalar çok fazla olur.

Kıl dönmesine apsesine acil müdahale gerekir

Makat bölgesinde ortaya çıkan apseler kıl dönmesi dışında, fistül denilen sorundan da kaynaklanabilir. Bunun nedeni hangisi olursa olsun, apsenin içinin mutlaka boşaltılması gerekmektedir. Eğer kıl dönmesi apsesine müdahale edilerek boşaltılmazsa, 5-6 gün içinde kendi kendine patlar ve çevrede doku hasarının oluşmasına neden olur.

Kıl dönmesi apsesi nasıl boşaltılmaktadır?

Apsenin boşaltılması 5 dakika gibi bir sürede gerçekleştirilir. Bölgede küçük bir kesi açılarak, cilt altında birikmiş olan irinli sıvı boşaltılarak bölge temizlenir. Bu sağlık merkezlerinin genel cerrahi bölümlerinde yapılmaktadır. Kıl dönmesi apsesi boşaltılınca, doktorun önerisiyle antibiyotik tedavisine başlanır. Bu uygulama bölgenin mikrop kapmasına engel olmak için yapılır. Apse oluşumuna neden olan kıl dönmesi tedavi edilmediği takdirde yeniden apse oluşur. Bu nedenle apse boşaltıldıktan bir süre sonra apseli olan dokunun onarımının beklenmesi ve 1-2 ay sonra kıl dönmesi tedavisinin yapılması gerekir. Yani kıl dönmesinde apsenin boşaltılması kıl dönmesi tedavisi değildir.

Kıl dönmesi tedavisi nasıl yapılır?

Kıl dönmesi sonucunda oluşan apse boşaltıldıktan 1-2 ay sonra kıl dönmesi tedavisi yapılmalıdır. Bu cerrahi girişimle yapılmaktadır. Baskom, mikro sinüsektomi, karidakis ameliyatları kıl dönmesi tedavisinde kullanılabilir. Bu tedaviler 10 dakika gibi kısa sürede tamamlanır. Hastaların hastanede kalmasını gerektirmeyen, işlerinden uzak kalmasını gerektirmeyen uygulamalardır.
" } ] }