{ "title": "Diş Eti Apsesine Ne İyi Gelir", "image": "https://www.apse.gen.tr/images/dis-eti-apsesine-ne-iyi-gelir.jpg", "date": "20.01.2024 14:29:22", "author": "orhan esen", "article": [ { "article": "Diş apsesine ne iyi gelir, Diş apsesi dişlerin ve diş etinin giderek deforme olması neticesinde ortaya çıkar. Dişin çürüme zamanı başladığında müdahale edilmezse bu gidişat diş eti ve kana karışarak apseye yani çıban oluşumuna sebep olur. Diş apsesi ilk kez çürüyen dişlerde diş ağrısıyla beraberinde kendisini gösteri ama bundan önce kanal rehabilitasyonu veya dolgu yapılmışsa dolgunun düşmesiyle beraberinde diş çıban yapabilir ve ağrı olmaksızın çıban oluşabilir.

Diş apsesi ne iyi gelir?

Sarımsak: Diş apsesi ağrısına karşı oldukça faydalıdır. Çiğ sarımsak suyu enfeksiyonları ortadan kaldırdığından ağrıyı hafifletebilir. Diş apsesi nedeniyle oluşan ağrıyı kesmek amaçlı çiğ sarımsağı sıkın ve suyunu çıkarın sonra bir ölçü karanfil katarak çıban olan kısma uygulayın.

Karanfil Yağı: Karanfil yağı da enfeksiyonları karşı faydalı besinlerdendir. Diş ağrısı ve diş etinin sağlıklı olmasını sağlar. Şayet ağrı çok fazla miktarda ise bir fırça ile çok fazla stres yapmadan diş eti üst kısmına uygulayın. Şayet ağrı fazla miktarda değil ise pamukla uygulayabilirsiniz.

Hindistan Cevizi Yağı: Benzer biçimde diş apsesi ağrısına karşı Hindistan cevizi yağı kullanışlıdır. Hindistan cevizi yağı, etkilenen bölgeye 30 dk tutulur ve yutulmadan dışarı atılır. Hindistan cevizi yağının birçok faydası vardır.

Nane Yağı: Diş apsesi ağrısına karşı nane yağı çok etkilidir, etkilenen dişe uygulandığında rahatlama olanağı sağlar.

Kekik yağı: Elma sirkesi, antibiyotikler, ekinezya diş apsesi ağrısını gideren diğer destekçi elementlerdir. Tek başına antibiyotiğin ağrıyı gidermesi çok saatler alabilir. Apsenin şiddetine yönelik karanfil yağı ve nane yağı ani rahatlama sağlayabilir.

Diş apsesinden korunmak için
Diş apsesi rehabilitasyonu ne türlü yapılır?

Diş apsesi bulguları meydana geldiğinde kesinlikle diş doktorunuza başvurmalısınız. Ağrı veya şişlik az olursa bile ihmal etmemelisiniz. Zira dişin çıban yapması sıhhat bakımından önemli sıkıntılara sürükleyebilir. Dişin çıban/apse yaptığı bölümde olan enfeksiyon çoğalma ve kana karışma riskine neden olabilir. Diş doktorunuza gittiğinizde çıban değişik müdahalelerle temizlenir, çoğunlukla 5-7 veya uzun zaman kullanılacak antibiyotikler tavsiye edilir. Apsenin şiddetine yönelik rehabilitasyonu zaman alabilir, apsenin tamamıyla temizlenmesi bir hafta kadar sürebilir. Diş apsesi meydana gelmişse o diş çekilmez, zira diş çekiminde kana karışma olasılığı çok fazla yüksektir. Apse temizlendikten sonra diş doktoru çıban oluşumuna neden olan sebepleri tespit ederek rehabilitasyona başlar. Dolgu, kanal rehabilitasyonu veya dişin tamamı ile alınması benzeri. Ancak bu noktada mühim olan diş apsesine sebep olan etkenin iyi belirlenmesidir.

" } ] }