{ "title": "Diş Apsesi Patlarsa", "image": "https://www.apse.gen.tr/images/dis-apsesi-patlarsa.jpg", "date": "21.01.2024 01:40:44", "author": "orhan esen", "article": [ { "article": "Diş apsesi patlarsa, İltihabın dudak içerisinde diş eti üstünde veya yüzün bir kısmında meydana gelen şişliğin en fazla olduğu yerden akmasıdır. Bu vaziyet, iltihabın akışının olduğu bölgeye komşu olan bir dişte veya dişlerde sıkıntı oluşturur bu nedenle diş hekimine kontrol olunması gerekir. Ne denli erken müdahale yapılırsa, dişin kurtarılma ihtimali o denli artacaktır. Diş apsesinin tedavisi sadece diş hekimleri tarafından yapabilir. Akut inflamasyonun dağılmasını engellemek amaçlı ilk genel olarak diş hekiminizin reçete edeceği uyumlu antibiyotikler ile denetimi sağlanır. Patlamaya uzak olmayan bir çıban varsa apsenin açılarak drene edilmesi (İrinin akıtılması) ve dren uygulanması gerekebilir. Enfeksiyonun kaynağı vaziyetinde olan dişin, kanal tedavisi ya da çekilmesi ile inflamasyon kaynağı tamamen kurutulur. Hasta kişi, gereken kontroller için çağrılır. Hastalarda çoğunlukla her diş meselesini inflamasyon sanma benzeri bir yönelme vardır. Dişi ağrısa inflamasyon, diş minesi çürüğü inflamasyonu, diş etinde kanama olsa inflamasyon, dişlerinde sararma olsa inflamasyon, aft çıksa inflamasyon kısacası ağızda meydana gelen her bir şey iltihap sanılır.

Oysa iltihap; dişin özüne dek erişmiş bir çürüğün içerisinde bulunan mikropların diş özündeki damar-sinirlere kayıp vermesi neticesi oluşur. Bu kapalı alanda mikroplar hepten çoğalır, biriken sıvılar dışarı çıkmak arzu eder kök ucundan dışarı çıkar çene kemiğine otlar. Daha ileri safhalarda ise yüzünüzün, çenenizin şişmesine sebep olur. Diş kökü içerisinde biriken iltihaplı sıvı/akışkan (Çıban) gece uykuda damarların hormonlar nedeniyle genişlemesi neticesinde çok fazla kuvvetli olan ağrı yapar. Bu mertebeye gelmişse kanal tedavisi dışında şansınız kalmamış demektir. Bu biçimde iltihaplanan diş özü (Pulpa) ilaçlarla iyileştirilemez. Tek çözüm tırtıklı zokaya benzer özel kanal malzemeleri ile iltihaplanmış diş özünün çıkarılması atılması ve olan boşluk olan kısmın mikroplardan temizlenip daha sonra özel dolgu maddeleri ile doldurulmasıyla son bulur. Dişiniz mikroplardan arındırıldığı amaçlı ağrılarınızda, iltihabınızda geçer.

Ayrıca diş eti hastalıklarının ileri safhalarında da inflamasyon oluşabilir. Diş taşı ve plak nedeni ile diş eti harap olur, dişi çevreleyen kemik erir. Bu kısım vakit içerisinde tıkanır ve o alanda meydana gelen iltihaplı sıvı/akışkan dışarı akamaz ve dişin çevresini şişirir. Dokular kemik benzeri katı olmadığından bir zaman daha sonra patlar ve çoğunlukla yüzünüzün şişmesine neden olmaz. Şişlik yalnızca dişin etrafında sınırlı kalır. Bu vaziyetlerde hekimin yazdığı bir antibiyotik almak iltihabın dağılmasını engeller ama asıl iyileştirme iltihaplı sıvının başka bir deyişle apsenin akıtılmasıdır. Çıban kesinlikle akıtılmalıdır. Akıtılmazsa çıban örgütlü olur, etrafı sertleşir. Bu da ileride değişik sıkıntılar yaşamanıza sebep olur.
Bazen hastalar normal bir çürük ağrısını inflamasyon ağrısıyla karıştırır ve dolgu yaptırıp iyileştirme olacağına bir antibiyotik alıp ağrının geçmesini bekler. Yalnızca akut vaziyetteyken başka bir deyişle surat ve diş etrafında şişlik varken sizin düşündüğünüz inflamasyon vardır.
" } ] }