{ "title": "Diş Apsesi Patlaması", "image": "https://www.apse.gen.tr/images/dis-apsesi-patlamasi-7119.png", "date": "21.01.2024 01:38:13", "author": "Esma KOÇ", "article": [ { "article": "Diş apsesi patlaması, dudak içerisindediş eti üzerinde ya da yüzün bir bölümünde oluşan şişliğin yoğun olduğu yerden akmasıdır. Bu durum apsenin akışının bulunduğu kısımda diğer yakın bölümlerde de dişte ya da dişlerde sorunlar oluşturur. Bu sebepten dolayı diş hekimine gidilip muayene olunması gereklidir. Ne kadar erken müdahale yapılır ise dişin kurtarılması o kadar artacaktır.

Diş apsesi oluşumu ve yapılması gerekenler

Hastalarda maalesef her diş soru inflamasyon sanmaktadır. Diş ağrımasın da diş eti kanama inflamasyon, dişlerde oluşan sararmalar da inflamasyon, diş minesi çürüğünde inflamasyonu yani ağızda oluşan her bir sorun için iltihap sanılmaktadır. Fakat iltihap dişin özüne kadar olan erimenin yani çürüğün iç kısmında bulunan mikropların sinirlere ve damarlara kayıp vermesiyle gerçekleşmektedir. Kapalı alanda bakteriler daha çok çoğalır. Dişte biriken sıvılar dışarı çıkmaya çalışır. Sonrasında kök ucundan dışarı çıkarak çene kemiğine otlamaktadır. Daha ileri aşamalarda ise çenenizin ve yüzünüzün şişmesine sebep olmaktadır. Hastanın diş kökünde birikmiş olan iltihaplı olan sıvı uyku esnasında damarların genişlemesiyle kuvvetli ağrılar meydana gelir. Bu aşamaya kadar gelmiş ise kanal tedavisi uygulaması yapmak zorundadır. Bu şekilde oluşan iltihaplanmaya ilaçlar iyileştiremez. Tek çare Uzman diş hekimi tarafından özel kanal malzemeleriyle diş özü çıkarılır. Devamında mikroplardan temizlenerek özel dolgu maddesi ile diş doldurulur. Hastanın dişi mikroplardan temizlendiği için ağrı ve iltihaplar geçer.

Kişide diş eti hastalıkları ileri aşamada ise inflamasyon oluşur. Dişte oluşan plak ve taştan dolayı diş etinde rahatsızlıklar oluşur. Ayrıca dişi çevreleyen kemikte de erime gerçekleşir. Bu kısmı da zaman içerisinde tıkanma ve iltihaplanma olur. İltihaplı sıvı dışarı çıkamaz ve çevresini şişirir. Burada olan dokular kemik gibi katı olmadığından dolayı belli bir zaman sonra patlar. Bu patlama yüz şişmesine sebep olmaz. Oluşan şişlik dişi çevresinde sınırlı kalır. Bu durumda olan hastaya antibiyotik verildiğinde iltihabın dağılmasını engeller ama iyileşmesini sağlamaz. İyileşmesi için diş apsesi patlamasını Uzman hekim tarafından yapılarak iltihap akıtılır. Eğer akıtılmaz ise ileride sıkıntılara yol açar.

Diş apsesi patlamasının tedavisi nasıl yapılır?

İltihabın tedavisi yalnızca diş hekimleri tarafından sağlanmaktadır. Apsenin dağılmasını engellemek için ilk önce diş hekiminin hastasına reçete edeceği antibiyotikler ile akut inflamasyon sağlanır. Diş apsesi patlamasından uzak ise doktor tarafından apse açılarak irinin akıtılması gerekebilir. İltihap kaynağı olan dişin, çekilmesi veya kanal tedavisi uygulanarak inflamasyon sebebinden tamamen kurutulur. Hasta gerekli kontroller için tekrar çağrılır.

" } ] }