{ "title": "Diş Apsesi Antibiyotik", "image": "https://www.apse.gen.tr/images/dis-apsesi-antibiyotik-5915.jpg", "date": "20.01.2024 11:51:05", "author": "Handan özkahraman", "article": [ { "article": "Diş apsesi antibiyotik, diş apsesi, iltihaplanmış diş ya da diş etinin dokusundaki şişmeye denir. 2 çeşit diş apsesi bulunmaktadır.
Diş etinde oluşan apseler genel olarak ağız içine özen göstermemekten olabilir. Diş fırçalamamak diş eti apsesine neden olur.

Çünkü diş ile diş eti arasında kalan yediğimiz besinler mikrop oluşturarak diş eti apsesi yapar. Dişlerin düzenli fırçalanması ve diş ipinin kullanılması, apsenin oluşmamasında önemli rol oynar. Diş kökündeki apsenin oluşmasında ise daha önceden tedavi altına alınan dişin tekrar çürümesiyle görülür.

Diş apsesi antibiyotik, diş apseleri birden, hiç ummadığınız bir anda, dişin ağrımasıyla meydana gelen zorlu bir durumdur. Bu ağrılar çok şiddetlidir ve önlem alınmazsa ağrı birkaç saat sürebilir. Apseli olan dişin ağrıması, çeneye, yanaklara, kulaklara ve boyuna inebilir. Boyunda bezeler oluşabilir ve çenede şişlik görülebilir. Apseli olan bölgeye dokunulmaması gerekir. Çünkü, çok ağrılı bir durum yaratabilir. Ağız kokusuna ve ağzın içinde kötü bir tat oluşmasına sebep olur. Apseli bir diş çok hassastır. Soğuk ve sıcak yenilip içildiğinde ağrı dayanılmaz olabilir. Apseli diş boğazlarda bezelerin olmasına sebep olduğundan, bir şeyler yenilip içilirken ağrı yapabilir. Yutkunma zorlaşabilir. Böyle bir durumda uyumakta zor olabilir. Apseli diş tedavi altına alınmazsa ateş yükselebilir ve kişi sıtmalanabilir.

Diş apsesi antibiyotik kullanımıyla, dişteki apseli durumu ortadan kaldırıp, altında yatan sebebi öğrenmek için, ağrıyı en aza indirgeyen çözümdür. Öncelikle diş doktoruna başvurulmalıdır. Doktor tarafından önerilen antibiyotikler ve ağrı kesiciler kullanılarak tedaviye başlanır. Dişteki apse geçmeden müdahale edilemez. Diş çekilmemelidir veya kanal, dolgu vb. Gibi benzeri tedavi şekli uygulanmamalıdır. Uygulandığı taktirde ölümle bile sonuçlanmış vakalar vardır. Apse çeneye inmişse cerrahi müdahale de gerekebilir.

Diş apsesi antibiyotik denildiğinde doktor tarafından uygulanması doğru antibiyotikler şunlar olabilir:
Bu antibiyotiklerin her biri dişteki apseli olan bölgenin rahatlamasını sağlar. Unutmamak gerekir, apseli olan bölgeyi, tedavi edip tamamen iyileştirmez. Antibiyotikler tedaviyi en kısa sürede başlatmaya yardımcı ilaçlardır. Antibiyotik verildikten 10 gün veya 15 gün sonra, apsenin iyice kalmadığına ultrasonla bakılarak tedaviye başlanabilir. Muhtemel tedavi, diş çürüğü varsa dolgu yapılması, kanal tedavisine başlanması veya en son hiçbir şey yapılamıyorsa dişin çekilmesi olabilir.
" } ] }