{ "title": "Dental Apse", "image": "https://www.apse.gen.tr/images/dental-apse-9815.jpg", "date": "21.01.2024 18:48:50", "author": "gökhan gülkal", "article": [ { "article": "
Dental Apse; ağızda görülen irinli bir iltihap birikmesidir. İltihap akyuvar, ölü doku ve bakterilerden oluşur, yoğun ve kötü kokulu bir sıvıdır. Nedeni genellikle bakterilerin sebep olduğu enfeksiyondur.

Dental Apsede iltihap dişte ya da diş yakınında birikmiş ve dokunun şişmesine neden olmuştur. İki çeşit Dental Apse vardır. Biri diş kökünde diğeri ise dişle diş eti arasında oluşur. Diş kökü apseleri genelde daha önceki bir diş tedavisi nedeniyle, yaralanma ya da tedavi edilmemiş diş çürüklerinden kaynaklanır. Diş etini etkileyen apse ise daha çok ağız bakımına özen gösterilmemesi, yiyecek artıkları gibi nedenlerle oluşur.

Dental Apsenin ana belirtisi, ani ve şiddetli ağrıdır. Ağrı şiddeti birkaç saat içinde artabilir. Bazen ağrı kulağa, çene kemiğine ve boyuna vurabilir. Yüz şişebilir. Apseli bölge dokunmaya karşı hassaslaşır. Ağızda kötü tat ve koku oluşur. Diğer belirtiler sıcak ve soğuk içeceklere hassasiyet, yüksek ateş, genel halsizlik, ağzı açmakta zorlanma, yutkunmada zorluk ve uykusuzluktur.

Dental Apse Neden Olur?

Dental Apse çoğunlukla diş enfeksiyonu sonucu gelişir. Plaklardaki bakteriler enfekte olarak dişte ya da diş etinde ilerler. Dental Apsenin genel nedenleri şunlardır;
Dental Apse Tedavisi Nasıl Yapılır?

Dental Apsenin tedavisi için bir diş hekimine gitmek şarttır. Bazı enfeksiyonların aksine apse kendi kendine iyileşemez. Diş hekimi apseyi boşalttıktan sonra apseye neden olan sorunu da tedavi eder. Apse diş etindeyse diş eti temizlenir ve gerekli durumlarda cerrahi tedavi yapılır. Diş çürüğünden kaynaklanan apsenin tedavisi için kanal tedavisi önerilir. İlerlemiş durumlarda dişin çekilmesi gerekebilir. Çeneyi etkilemiş apseler için çene cerrahiye başvurulmalıdır. Antibiyotik kullanımı apseyi indirir ancak eğer altta yatan sorun bulunup tedavi edilmezse apse tekrarlayacaktır. Hastaya antibiyotik belirtileri azaltmak ve tedaviyi kolaylaştırmak için verilir.

Apseli Diş Çekilir mi?

Dişin çekilmesi konusunda en doğru kararı duruma göre diş hekimi belirler. Dişin çekilmesi gerekiyorsa antibiyotik kullanmanımı önerilebilir. Önerilen süre kadar antibiyotik kullanıldıktan sonra apseli diş çekilebilir. Diş çekimi en son başvurulması gereken tedavi yöntemidir, mümkün olduğu hallerde kanal tedavisini önerilir.

Dental Apse İçin Evde Yapılabilecekler

Diş hekimi tarafından uygulanan tedavi sonrası; ağzın ılık, tuzlu su ile çalkalanması ve ağrı kesici alınması tavsiye edilir. Dişe ve apseye müdahale edilmesi kesinlikle tavsiye edilmez ve apseye karşı ev reçeteleri önerilmez.

Dental Apseyi Önlemek İçin Gerekenler
" } ] }