{ "title": "Beyin Apsesi", "image": "https://www.apse.gen.tr/images/beyin-apsesi-1939.jpg", "date": "19.01.2024 18:50:27", "author": "Esma KOÇ", "article": [ { "article": "Beyin apsesi, beyindeki dokusunda oluşan enfeksiyonlar olarak tanımlanmaktadır. Oluşan enfeksiyon beyne yakın organlardan, kan yolu ile veya silah yoluyla yaralanmadan kaynaklı olabilir. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde bu rahatsızlık görülebilmektedir. Beyin apsesinin meydana gelmesinde birçok bakteri sebep olabilmektedir. Beyin apsesine sebep olan etkenler arasında sinüzit, orta kulak iltihabı ve diş apseside olabilmektedir. Çok düşük bir ihtimal bakteriyel menenjitte oluşmasına neden olabilir. Yeni doğan bebeklerde oluşan enfeksiyon nedeni, düşük bir nedende olsa menenjit kaynaklı olabilmektedir. Beyin apsesinin %25'lik oranı kan yolu ile rahatsızlık oluşmaktadır. Kanla bulaşan apse birden fazla olmaktadır. Apsenin gelişmesi beynin atardamar sulama kısmında gerçekleşir. Beyindeki apselerin bazıları leğen kemiğinde meydana gelen enfeksiyon, akciğer enfeksiyonu, kalp iç zar iltihabı ve mor bebek hastalığından kaynaklı da olabilmektedir.

Beyin apsesi belirtileri nelerdir?
Bu enfeksiyona yakalan kişilerde ℅50 civarında sara nöbeti rahatsızlığı görülme ihtimali bulunmaktadır. Kişide bilinçte yaşanan farklılıklar uykuya dalma veya komaya kadar uzayabilir. Beyin apsesi erkeklerde daha fazla görülmektedir. Bu rahatsızlıkta nöbet, inme ve ölümle sonuçlanan riski mevcuttur.

Beyin apsesi tanı nasıl konulur?

Beyin cerrahisi ve nörolojik muayeneler sonucunda bazı tespit ve tetkikler yapılır. Alınacak olan kan tetkikleri, lökosit sayım, CRP, sedimantasyon yeterli olamamaktadır. Yalnızca hastalığın tedaviye karşılık verdiği cevabı öğrenmek için uygulanabilir. Beyin apsesini anlamak için beyin tomografi si ve manyetik rezonans görüntülemesi lonber fonksiyon tarzı görüntüleme yöntemleri de uygulanabilir. Kültürlerde tanı için uygulanabilir.

Beyin apsesi 4 evreden oluşmaktadır. Bunlar
Beyin apsesi tedavisi nasıl yapılır?

Tedavi şekli hastanın şikâyetlerin yoğunluğuna, apsenin boyutuna ve enfeksiyonun zamanına göre değişmektedir. Hastanın şikâyetleri çoksa, enfeksiyon biyopsi yardımıyla örnek parça alınır. Sonrasında antibiyotik tedavisi uygulanır. Eğer apse erken dönemde ise antibiyotiğe olumlu cevap vermektedir. Ama apse geç dönemde ise ve kalın kapsül formasyonu meydana gelmiş olursa hastaya kraniotomi ve apsenin çıkarılması için ameliyat yapılır. Beyin apsesi kişinin yaşamını tehdit ediyorsa enfeksiyon boşaltılır. Acil olarak cerrahi müdahale yapılır.

Beyin apsesi olan kişilere sonradan etkileri var mıdır?

Kişide herhangi bir etkisi olmayabilir. Ama enfeksiyonun lokalizasyonu ve şiddeti bu durumu etkileyebilir. Kişi tedavi esnasında inme tarzı benzeri durumlar göstermiş ise toparlamada zorlu çekebilir. Genellikle bu inme vakaları tedavi sonrasında toplarlar. En büyük sorun genellikle epilepsi olmaktadır. Hasta tedavi edilse bile enfeksiyon yerinde nedbe dokusu epilepsi sebebi olabilir. Bu gibi sorunlarda ilaçla tedavi edilmektedir. Beyin apsesi tamamen geçse bile tekrarlama ihtimali olduğu için hasta düzenli olarak kontrol kere gitmesi gereklidir.
" } ] }