{ "title": "Bebeklerde Makatta Apse", "image": "https://www.apse.gen.tr/images/bebeklerde-makatta-apse-4155.jpg", "date": "20.01.2024 17:19:12", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Bebeklerde makatta apse, perinal apse adı verilen makat apsesi, kızarık şiş içi irinle dolu olan değişik büyüklükleri olabilen lezyonlardır. Bazı durumlarda makat bölgesinin dışında bazı durumlarda ise makatın içinde gelişebilir. Makatta apseye kalın bağırsak florasını oluşturan mikroplar sebebiyet vermektedir. Kızarıklık, şişlik, ateş yükselmesi ve halsizlik başlıca belirtiler olarak kendini gösterir. Anal kanal olarak bilinen kalın bağırsağın son birkaç cm'lik kısmı salgı bezlerinden oluşmaktadır. Bu salgı bezleri anal kanala ince kanalcıklar şeklinde açılmaktadır. Farklı sebeplerle bu kanalcıklar tıkandığında geride birikim olarak iltihaplanma durumları başlar. Bu iltihaplar ya kendiliğinden patlayarak iyileşir ya da kronikleşip içi irinle dolarak makat apsesini oluşturur.

Bebeklerde makatta apse nasıl oluşur, neler yapılabilir?

Makatta apse, anüs etrafındaki cilt altında enfekte sıvı birikmesidir. Makatta apse genellikle 1 yaş altındaki erkek bebekler de görülmektedir. Bebekte anüs etrafında kızarıklık ve şişlik olarak kendini gösterir. Bebeklerde perinal bölgeye açılarak bakılır ve muayene edilir. 2 yaş üzeri perinal apse durumlarında otoimmün, nötropeni, aıds, diyabet, lösemi, rahatsızlıkları gibi altta yatan başka nedenler olabilmektedir.

1 yaş altındaki bebeklerde perinal apse durumlarında medikal tedavi yapılabilmektedir. Bu tedavi ile perinal apse yani makatta oluşan apsenin fistüle dönüşmesi engellenmektedir ve tamamen engellenebilmektedir. 1 yaş altındaki bebeklerde çok daha büyük, kırmızı renkte ve yumuşak apseler var ise duruma daha ciddi yaklaşmak gereklidir. Bu durumda apse tamamen poliklinik ortamlarda ve ameliyathanelerde boşaltılmalı ve sonrasında geniş spektrumlu antibiyotik tedavisi uygulanmalıdır. Bebeklerdeki makat apsesi düzenli ve periyodik bir tedaviyle 24 aya kadar kendiliğinden düzelmektedir. Eğer bir bebek hasta kendiliğinden ya da cerrahi yöntem ile boşaltılmış olan makat apsesi durumu yaşamış ve apse fistüle dönüşmüşse 18 ayına kadar çok dikkatli bir şekilde takip edilmelidir. Bebeğin 18 ayı tamamlandıktan sonra fistül cerrahi yöntem ile alınmaktadır. Fistül alındıktan sonra %20 oranında tekrarlamaktadır.

" } ] }