{ "title": "Bebeklerde Diş Apsesi", "image": "https://www.apse.gen.tr/images/bebeklerde-dis-apsesi-1436.jpg", "date": "19.01.2024 17:59:57", "author": "Esma Mutlu", "article": [ { "article": "Bebeklerde diş apsesi, Diş apsesi, diş kökü ya da diş etlerinde meydana gelen sarı veya beyaz renkli iltihaplı durumdur. Diş apsesi bölgesel ağrıya sebep olurken aynı zamanda ateş ve ağrıya da neden olmaktadır. Diş apsesi yetişkinlerde görüldüğü gibi bebeklerde de çoğunlukla karşılaşılan bir problemdir. Diş apsesi aslında genel olarak dişin çürümesi ile meydana gelmektedir. Bununla birlikte diş apsesi irinli iltihaptan oluşmaktadır. Bundan dolayı da kötü bir kokusu vardır ve ağız içinde istenmeyen bir kokuya sebep olmaktadır. Genellikle apse oluşmasına ağız içindeki ve diş etlerindeki bakteriler sebep olmaktadır.

Bebeklerde Diş Apsesi Neden Olur?

Bebeklere biberonla verilmekte olan gıdaların içine şeker, bal, reçel gibi tatlı ürünler eklenmemeli, biberon içindeki gıda ile karıştırılmamalıdır. Bebeğin gece beslenmesinde biberonun içindeki gıdaya tatlandırıcı ilave edilmese dahi yalnızca inek sütü de diş çürüklerine neden olabilirken, bu durumun ilerleyen bir süreç izlemesi ile de diş apseleri oluşabilir. Bununla birlikte yalnızca anne sütü ile beslenen bebekler de anne sütünün içeriğindeki şekerin etkisinde kalabilir. Bundan dolayı bebeklerde ilk zamanlar çıkan süt dişleri anne tarafından yumuşak başlı bir fırça veya hafif ıslak, nemli olan bir tülbent yardımı ile bebek gece uyumadan önce, gece uyuduktan sonra hiçbir şekilde macun kullanılmadan temizlenmelidir. Bebeğe bakan bireyler anne de dahil diş çürüklerinin ve diş apselerinin bulaşıcı etkisi olduğunu bilmeli, kendi ağzındaki mikropları bebeğe bulaştırmamak için bebeğin kaşığını asla kullanmamalı, kendi kaşığı ile de bebeğe bir şey vermemelidir. Bu duruma çok özen göstermelidir.

Bebekler gün içindeki ara öğünlerinde içinde şeker ve karbonhidrat olan gıdaları çok sık tüketirlerse bu durum hem diş hem de diş eti açısından problem olacaktır. Bundan dolayı bebeklere beslendikten sonra özellikle su verilmelidir. Bebekler süt dişlerini çıkarırken fazlasıyla iştahsız, ateşli ve huzursuz olurlar. Bu zamanlarda diş eti kaşıntıları fazlasıyla olduğu için gerek ellerini gerekse buldukları her şeyi ağızlarına götürme gereksinimi duyarlar. Bu dönemde bebeklerin ağızlarına götürdükleri her şeyin temizlik açısından uygun olmasına dikkat edilmelidir. Eğer imkân var ise temiz ve yumuşak bir şey ile diş etine masaj yapılmalıdır. Özellikle bebeğe gece besin veriliyor ise mutlaka bebeğin ağız içi ve dişleri temizlenmelidir. Eğer bu mümkün değil ise beslenmeden sonra bebeğe mutlaka su içirilmesine dikkat edilmelidir. Diş apseleri müdahale edilmediği zaman oluşan apseler ağız içinde yayılmalar meydana getirebilmektedir. Bu da bebeklerde iştah kaybına, bir şeyler yiyememeye ve kilo kaybına sebep olmaktadır.
" } ] }