{ "title": "Bartolin Apsesi", "image": "https://www.apse.gen.tr/images/bartolin-apsesi-5116.jpg", "date": "21.01.2024 01:03:14", "author": "ismet karaevli", "article": [ { "article": "Bartolin Apsesi, Kadınların yaklaşık %2'sinde görülen bir rahatsızlıktır ve aktif cinsel yaşamı olan bayanlarda, bakirelere göre daha çok görülür. Bartolin apsesi, bartolin bezinin enfeksiyon ve mikroplar sebebiyle tıkanması sonucu oluşur. Bartolin bezi vajina girişinde her iki tarafta bulunur ve 2 cm uzunluğundaki ince kanal sayesinde kızlık zarının önünde açılır. Bartolin apsesinin oluşmasına enfeksiyon ve mikroplar sebep olur. Bu mikroplar cinsel yolla bulaşan klamidia, gonore ve anüs bölgesinde rastlanan E. Coli vardır. Bazen de birden fazla mikrop Bartolin Apsesine neden olur. Ayrıca vajina bölgesin de yapılan ameliyatlarda bu duruma neden olabilir.

Bartolin Apsesi Belirtileri Nelerdir?
Bartolin Apsesi Tanı Nasıl Konulur?

Bartolin apsesi muayene sırasında kolayca anlaşılabilir ve tanı konabilir. Bunu anlamak için patolojiye ihtiyaç yoktur, ancak kanser şüphesi olan yaşlı hastalarda biyopsi istenebilir. Menopoz döneminde görülen apsenin kanser riski oldukça yüksektir. Bartolin apsesi hissedildiği anda doktora başvurmak gerekmektedir.

Bartolin Apsesi Tedavi Nasıl Yapılır?

Her hastalıkta olduğu gibi bartolin apsesinde de erken tedavi çok önemlidir. Enfeksiyon ve vajinal akıntılar erken dönemde tedavi edilmelidir. Geç kalınması durumunda tedavi için cerrahi yöntem ve antibiyotik kullanılabilir. Apsenin içi boşaltılmaz ise şikâyetin geçmesi olanaksızdır. Eğer apse küçükse cerrahi tedaviye gerek yoktur ve günde 3-4 kez 10 dakikalık ılık bir banyo ile rahatlama sağlanabilir. Cerrahi müdahale ile alınan apsenin tekrarlama ihtimali de vardır. İlk 6 ay içinde tekrarlama ihtimali %20-35'ken, günümüzde gelişen tıbbi yöntemler sayesinde bu ihtimal %5'e kadar düşmüştür. Hastalara kist alındıktan sonra oluşan boşluğa kimyasal madde ve ilaç yerleştirilerek risk en aza indirilir.

Bartolin Apsesi İçin Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Özellikle genital bölge temizliğine çok dikkat edilmeli ve aktif cinsel hayatı olan bayanların cinsel yolla bulaşabilecek mikroplara karşı korunmak için kondom gibi bazı tedbirler almalıdır. Bunlarla birlikte düzenli olarak jinekolojik muayeneye gitmeleri de oldukça önemlidir. Son olarak tedaviden sonra bir süre cinsel yaşama ara verilmelidir.
" } ] }