{ "title": "Bartholin Apsesi", "image": "https://www.apse.gen.tr/images/bartholin-apsesi.jpg", "date": "20.01.2024 09:05:27", "author": "tuba eren", "article": [ { "article": "Bartholin apsesi, kadınların yaklaşık olarak %2'sinde görülen bir rahatsızlıktır. Aktif cinsel yaşamı olan bayanlarda görülebildiği gibi bakirelerde de görülebilir. Bartholin apsesi Bartholin bezinin enfeksiyon ve mikrop yüzünden tıkanmasıyla oluşur. Bartholin bezi vajina girişinin her iki tarafında bulunur. 2 cm uzunluğundaki ince bir kanal sayesinde kızlık zarının önüne açılır.

Bartholin apsesinin nedenleri: Bartholin apsesinin oluşumuna enfeksiyonlar ve mikroplar neden olur. Bu mikroplar arasında cinsel yolla bulaşan Gonore, Klamidia ve makat bölgesinde sıkça rastlanan E. Coli yer alır. Bazen birden fazla mikropta Bartholin apsesine neden olabilir. Ayrıca vajina bölgesinde geçirilen operasyonların da sebep olduğu bilinmektedir.

Bartholin apsesinin belirtileri nelerdir?
Bartholin apsesinin tanı nasıl konulur?

Bartholin apsesi muayene sırasında kolayca tanı konabilir. Bunun için patolojiye gerek yoktur. Fakat kanser şüphesi olan yaşlı hastalarda biyopsi alınmaktadır. (Menopoz döneminde görülen Bartholin apsesi için kanser riski vardır)

Bartholin apsesinin tedavisi nasıl yapılır?

Bartholin apsesinde tedavi mümkündür. Tedavisi ise cerrahi yöntem ve antibiyotikle olur. Apsenin içi boşaltılmazsa hastanın şikâyetlerinin geçmesi mümkün değildir. Eğer kist küçükse cerrahi tedaviye gerek yoktur ve günde 4-5 kez 10-15 dakika ılık banyo ile rahatlamak mümkündür. Cerrahi müdahale ile tedavi sonrasında Bartholin apsesinin tekrarlama ihtimali de vardır. İlk 6 ay içerisinde tekrarlama ihtimali yaklaşık olarak %20-35 civarındadır. Fakat son yıllarda gelişen tıp sayesinde bu ihtimal %5'lere inmiştir. Hastalara ameliyat sonrasında kist boşluğuna kimyasal madde ve ilaç yerleştirilerek risk en aza indirilir.

Bartholin apsesi için bayanların dikkat etmeleri gereken hususlar şunlardır

Özellikle genital bölge temizliğine özen gösterilmelidir, aktif cinsel hayatı olan bayanların cinsel yolla bulaşan mikroplardan korunmak adına kondom gibi bazı tedbirleri almaları gerekir ve bunlara ilaveten düzenli olarak jinekolojik muayeneye gitmelidirler. Ayrıca tedaviden sonra bir süre cinsel yaşama ara verilmelidir.
" } ] }