{ "title": "Apse Kaç Günde Geçer", "image": "https://www.apse.gen.tr/images/apse-kac-gunde-gecer.jpg", "date": "19.01.2024 11:08:57", "author": "Nilüfer Çembertaş", "article": [ { "article": "
Apse kaç günde geçer, Apse, vücudun herhangi bir yerinde irin birikmesine verilen addır. Bu irin, mikroplu ya da mikropsuz, genellikle sarımtırak renkte koyuca olabilir. Doku ya da organlarda da oluşabilen apse kendini ağrı, kızarıklık ya da şişkinlikle belli eder. İrinin oluşmasındaki en önemli sebep piyojen adı verilen irin yapıcı mikro organizmalardır. İlaçla tedavi apsenin kendisine karşı değil de daha çok apseyi meydana getiren bu mikroorganizmaların önüne geçmeye yöneliktir. Apseler derinin üst kısmına yakın olabildiği gibi derilerden dokulara dek uzanan derin iltihaplar şeklinde kendini gösterebilir. Bazın bir gün içinde kendini vücudun dışına atan apseler bazen uzun süreler boyunca rahatsızlık verebilmektedir.

Bu açıdan apseler 2 türde olabilir; Sıcak apseler ve Soğuk apseler.

Sıcak apseler; irin toplanan bölge kızarır, kızarıklığa ağrı ve şişkinlik eşlik eder. İrinin topladığı yerin etrafı sertleşirken baş verdiği yer yumuşak ve oynaktır. Bazı durumlarda apse ile yüksek ateş görülebilir.

Soğuk apseler; Deri altında renk değişimi gözlenmez. Ağrı ya da ateş görülmez. Sadece şişlik meydana gelir. Bu şişlik ise zamanla morlaşır ve apse kendiliğinden dışarı atar. Kemik eklem ya da lenf bezlerinde tüberküloz basilinin etkisiyle ortaya çıkabilir.
Bazı durumlarda vücut apseyi 1 hafta ya da 1 ay içinde kendisi dışarı atarken bazı durumlar içinse cerrahi operasyonlar gerekebilir. Apsenin türüne göre 6 ay 1 seneye yakın ilaç tedavisinin sürdüğü vakalar da vardır.

Apsenin kaç günde geçeceği apsenin türüne, ilaç tedavisi ya da alternatif tedavi yöntemlerinin uygulanıp uygulanmadığına bağlı olarak değişebilir.

Erken iyileşmesini sağlamak amacıyla apseli bölgeye iğne ya da başka cisimlerle müdahale etmek, elle sıkarak iltihabı boşaltmaya çalışmak sakıncalıdır. İltihap yayılabilir. Uzman olmadan kişiler tarafından yapılan müdahaleler sonucu derin yaralar açılarak iyileşme süreci uzayabilir. İltihap kesinlikle bir doktor tarafından boşaltılmalı ve gerekli antibiyotik tedaviler ile iyileşme süreci takip edilmelidir.

Deri üstü apselerin rahatlatılması için bazı bitkisel çözüm önerileri vardır. Örneğin, hafif ısıtılmış zeytinyağının irinli bölgeye sürülerek sıkı olmayan bir şekilde bağlanması yaklaşık 8 saat süreyle bekletilmesi irini dışarı atmaya yardımcı olabilir. Yine kuru incirin irinli bölgeye sarılarak bekletilmesi de halk arasında apseyi söktürmek için kullanılan alternatif tedavi yöntemleridir.
" } ] }