{ "title": "Apse Çeşitleri", "image": "https://www.apse.gen.tr/images/apse-cesitleri-5791.jpg", "date": "20.01.2024 15:59:36", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Apse Çeşitleri, Bedenin herhangi bir yerinde mikrop faaliyeti sonucunda cerahat toplanmasina apse denir. Cerahati, pnömokok, stafilokok, streptokok, verem mikrobu gibi bunu tüm mikroplar yapabilir. Vücutta apse ortaya çıkmayacağı yer yoktur. Cilt altında olabileceği gibi beyinde, akciğerlerde, böbreklerde, karaciğerde, yani vücudun her yerinde apse teşekkül edebilir.

Apse çeşitleri: Apseler durumlarına göre sıcak ve soğuk apse olmak üzere iki gruba ayrılırlar. Verem mikrobunun yaptığı apselere soğuk apse, diğer mikropların yaptıklarına da sıcak apse denilmektedir. Sıcak apsenin, ağrı, kızartı, şişlik, sıcaklık gibi dört belirtisi vardır. Bu belirtilerden sıcaklık, soğuk apseler de yoktur. Şişlik vardır; ağrı ve kızartı da azdır.

Sıcak Apse: Vücudun herhangi bir bölümünde mikrobun oturmasıyla ortaya çıkar. Önce yanma ve şişlik, hemen ardından da ağrı başlar. Apse cilde yakınsa kızartı da görülür. Şişlik önce çok serttir ve dokunulunca ağrıdığı gibi, hareketle ya da durup dururken de ağrır. Şişlik önce geniş bir haldeyken sonra bir noktada toplanır ve sınırları belli olur. Bir süre sonra şişlik yumuşamaya başlar ki, halk dilinde \"çıban olgunlaştı ya da oldu\" denir.

Apseler bulundukları bölgede ağrımakla kalmaz. Vücutta genel ağrılar, ateş, kırıklık, ürperme de yapar; iştah kesilir. Zayıflama, terleme görülür. Hasta dermansız bir hale gelir. Apseler bir noktada toplanınca bir hekim tarafından zamanında açılıp içindeki cerahat boşaltılmazsa, vücuda yayılmak suretiyle sonucu daha vahim durumlara neden olabilir.

Soğuk Apse

Verem mikrobunun vücudun bir yerinde yaptığı tahribatın neticesidir. Çoğunlukla vücuttaki bezelerin ya da kemiklerin verem mikrobu tarafından tahrip edilmesi sonucu oluşurlar. Soğuk apselerden en çok rastlananı çene kemiğinin, bel kemiğinin ve boyundaki bezelerin verem mikrobu ile tahribinden meydana gelenlerdir. Bunlar boyunda, çene altında bir şişlik biçiminde görülür. Bel kemiği apseleriyse aşağı doğru kayarak dolaşa dolaşa gelip kasık altında kendini gösterir.

Apse Çeşitleri Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

İç uzuvlarımızdaki apseleri, esasen ancak Uzman hekimler, birçok araştırmalar neticesinde ortaya çıkarabilirler. Diş apseleri içinde keza bir diş hekiminin müdahalesi lazımdır. Cilde yakın olan apseler, henüz ufacık bir sivilce veya kan çıbanı halindeyken bol tentürdiyot sürülmelidir. Biraz büyümüş, fındık kadar olmuşsa alkol ile çıbanı pansuman yapmak lazımdır. Bu önlemlerle çok defa apse iyi olabilir. Ancak kızartı, şişlik artar ve ateş yükselirse uzmana baş vurmak gereklidir. Soğuk apseler kesinlikle hekim tarafından tedavi edilmelidir. Soğuk apselerde, vücudun genel olarak kuvvetlenmesi için gerekli gıdalar vermek, başka ilaçlarla da hastalığa karşı mücadele gereklidir.
" } ] }