{ "title": "Anüste Apse", "image": "https://www.apse.gen.tr/images/anuste-apse-4585.jpg", "date": "21.01.2024 06:05:50", "author": "Fatih tanış", "article": [ { "article": "Anüste apse, makatta iltihaplanma sonunda irin toplanması ile oluşmaktadır. Genellikle anüs salgı bezlerinin iltihaplanmasından dolayı köken alır ve yayılmaktadır. Bu bezlerin asıl görevi mukus salgılayarak dışkısını kolaylaştırmaktır. Acil cerrahi müdahale gerektiren iltihabı bir hastalıktır. Her yaş grubunda görülmekle beraber 30-40 yaş arasında daha çok görülmektedir. Erkeklerde kadınlara nazaran görülme sıklığı daha fazladır. Sıklıkla dışkı yumuşaklığını arttığı ilkbahar ve yaz aylarında görülmektedir. Sulu dışkı bezlerinin algı çıkış noktalarını tıkanması sonucu hastalığı tetikler.

Anal apse neden oluşur? Anal bölgeye uygulanmış olan cerrahi girişimler, anal fissür-fistül varlığı, anal bölge travması, daha önce geçirilmiş anal apse öyküsü, anal apse oluşumunda risk nedenleri olarak adlandırılabilir. Bazen uzun süreli ishal sonrasında oluştuğu gözlenmektedir. Aşırı alkol tüketimi ve aşırı kilo risk faktörleri arasındadır. Bu tip hastalarda tespit edilen en sık anal apsenin sebebi, kronik anal fissürün olmasıdır.

Anüs apse nasıl yayılır? Artan irin miktarı uyguladığı basınç sebebiyle intersfinkterik apse, kendini saran komşu dokulara yayılım göstermekte, cilt altına doğru ilerler, perianal boşluğa büyüyerek ulaşır ve perianal apse oluşturur. Kaslar arasından yukarıya doğru ilerleyip ve supralevator boşlukta supralevator apseyi oluşturmaktadır. Veya sfinkter kasını yanlamasına geçip ve iskiorektal apse halini alır. Anal apsenin tanısı ve tedavisi geciktikçe, apse hızlı şekilde yayılır ve komplek bir vaziyet alır.

Anüs apsede tanı nasıl konulur? Çoğu hastada tanı için muayene yeterli olur. Bazen MR ve ultrason istenebilir.

Anüs apsesinin tedavi yöntemleri nelerdir?

Anüs apse tedavisinin maksadı, anuüs bölgesine ait semptomları ve genel enfeksiyon durumunu düzeltip, ayrıca apsenin komplike bir hal almasını veya anal fistül gibi bazı başka patolojileri tetiklemesini engel olmaktır. Anal apsenin tedavisi cerrahi şeklindedir. Anestezi altında apse drenajı yani boşaltımı yapılır ve insizyon için anüse en yakın yer seçilmesi lazımdır. Apse boşaltıldıktan sonra, ateş, ağrı ve diğer iltihabi bulgulakro hızla şekilde iyileşmë gösterecektir. Bu iyileşme sürecinde ağrı kesici, antibiyotik ve sıcak su oturma banyosu kullanılmalıdır. Cerrahi operasyon sonrası antibiyotik tedavisi verilen hasta düzenli şekilde takip edilir. Nüks oranı %10 civarındadır. Apsesi olan hastanın yetersiz tedavisi, doktora geç başvurması ve apsenin yerleşim yeri fistül olma riski açısından önem taşır. Anal apsesi olan hastaların %30'unda fistül oluşumu görülür.
" } ] }