{ "title": "20'lik Diş Apsesi", "image": "https://www.apse.gen.tr/images/20-lik-dis-apsesi.jpg", "date": "21.01.2024 12:30:14", "author": "Emre KARAHAN", "article": [ { "article": "20'lik diş apsesi, Diş apsesi dişin bazı yollarla enfeksiyon kapmasından oluşur. Dişin iltihaplanmasında durumuna göre dişte ağrılar meydana gelebilmektedir bazı durumlarda da gelmemektedir. Diş bakımı ve diş doktorunun kontrollerinin düzenli olarak yapılmadığı zamanlarda meydana gelir. Bu durum diş eti ve diş arasında oluşabilecek bakterilerin kimyasal maddeleri salgılaması sonucu dişin çürümesine diş çevresini iltihaplanmasına sebep olur. Diş apsesinin tedavi ettirilmemesi önemli derecede sağlık sorunlarına sebep olmaktadır.

Enfeksiyon dişe nüfuz ederek önemli rahatsızlıklara sebep olmaktadır. Hızlı ilerleyen bir durumda ölüme kadar sebep olmaktadır. Bu durumlara gelmeden diş doktoruna gidilmesi ve 20'lik diş çevresinde oluşan iltihabın kurutulması ve tedavi edilmesi gerekmektedir.

20'lik diş apsesinin belirtileri şunlardır
Diş doktorları için oldukça zor bir iş olan 20'lik diş apsesi tedavisi hastayı doktoru zor da bırakan bir tedavidir. Özellikle de 20'lik yaş dişlerinde diş apsesine oldukça sık rastlanmaktadır ve bu durumun 20'lik diş apsesinde de çok sık görülme sebep ide dişlerin çok kolay çürüyor olmasıdır. 20'lik yaş dişleri çene kemiği üzerinde gömülü çökük vaziyette yer bulurlar. Dişin gömülü yerde kalmasından dolayı yemek artıkları o bölgede fazla kaldığı için ve diş fırçasının bu kısmı temizleyemediği için bu durum hemen hızlı bir şekilde çürümesine ve apse yapmasına sebep olmaktadır. Önlemlerini de şöyle sıralayabiliriz. 20'lik diş apsesine en güvenilir önlem ise düzenli bir şekilde diş bakımı periyodik şekilde diş doktoruna gidip göstermekten geçmektedir. Alınan önlemler sonrası da gerekli diş bakımı da ve kontrolü yapılmasına rağmen dişinizde çürük varsa hiç zaman kaybetmeden en kısa sürede doktora gitmeli ve gereken tedaviyi yaptırmanız gerekmektedir. 20'lik diş apsesi çok şiddetli ağrılar yapmaktadır. Bu diş ilk önce ilk müdahale yapılarak kurtarılmaya çalışır ancak diş doktorunun kararına göre de çekmede yapılabilir. Ama günümüz diş doktorları teknolojiden dolayı da ilk olarak dişin tedavisini yapmaya çalışmakta ve daha sonra çekme işlemi yapmaktadır.20'lik diş apsesi de zor bir diş olduğu için çekilmesi de zordur ama doktorlarımız ilk önce tedavi yapmaktadırlar. 20'lik diş apsesinde de doktorlarımız ilk önce röntgen ile durumu anlamakta ve daha sonrasında antibiyotik ile tedavi etmeye çalışmaktadır. Apseli dişin çekilmesinde bir zarar yoktur ama tedavisinde kanal yolu kullanılması da gerekiyorsa kanal yolu tedavisi ile de diş kurtarılmaya çalışılmaktadır.
" } ] }